top of page

Které svatební termíny rovnou přesunout a u kterých se vyplatí počkat?

Aktualizováno: 1. 4. 2020

Ačkoliv jsem vždy velmi pozitivní a doufám v to nejlepší do poslední chvíle, jsem toho názoru, že co se týče letošních jarních svatebních termínů, nemá smysl otálet.


Ty nevěsty, které plánovaly svatbu se svatební koordinátorkou, mají v podstatě jen za úkol si s koordinátorkou ujasnit nový termín svatby a koordinátorka už opět vše zařídí. Pro ty, které si plánovaly svatbu samy a i po této zkušenosti se do toho chtějí pustit znovu (klobouk dolů před Vámi :-)), mám tady několik tipů, jak postupovat.


Březnové a dubnové termíny

Paradoxně je tady řešení velmi jednoduché - termíny se musí přesunout. Pravděpodobně Vás i sami dodavatelé už kontaktovali a s lítostí Vám termín odřekli. Nevěšte hlavu. Termíny, které by měly být ještě volné, jsou ty říjnové, listopadové a jednoznačně také zimní. Podzimní/zimní svatby jsou specifické, ale mají své kouzlo a navíc budou i cenově výhodnější, protože už je v podstatě po svatební sezóně. Další možností je se vzít přes týden, kde bude mít volno i většina dodavatelů. kteří jsou obsazeni i třeba už na sezonu dopředu. Upřímně, teď budou mít pravděpodobně volno i ti, kteří by ho normálně neměli, což může být výhoda. Bohužel u hostů z ciziny to tak růžově nevidím, ale v tomto případě máte možnost odložit svatbu o rok a víc (než bude opět umožněno i vycestovat do zahraničí).


Květnové a červnové termíny

Určitě bych zavolala svatebnímu místu a dodavatelům a zjistila, jak se oni staví ke vzniklé situaci. Jako nejrozumnější řešení se tady nabízí - pro jistotu booknout nový náhradní termín, ale čekat do konce dubna, jak vláda rozhodne. Tzn. kdyby bylo rozhodnuto, že od května je možno mít svatby např. do 30, 50 lidí apod., termín zbytečně nezrušíte a vše proběhne tak, jak bylo domluveno, jen se například upraví počet hostů. A když vláda rozhodne, že restrikce zůstávají i nadále, budete plánovat svatbu v novém termínu.


Co s prstýnky, svatebním oznámením?

Pokud jste svatební oznámení už vytiskli, ale ještě neodeslali, necháte je vytisknout znovu, nebo to můžete pojmout vtipně a datum jednoduše přeškrtnout a napsat vedle nové. :-)

U oznámení odeslaných již hostům bych vytvořila například facebook skupinu, nebo hodně z Vás má stránky určené přímo svatebním přípravám a informacím pro pozvané (např. Svatbonet), tak bych prostřednictvím těch udržovala všechny v obraze.


Pro prstýnky, u nichž je vyryto již datum svatby, se nabízí také dvě možnosti... buďto nechat stylově datum také přeškrtnout a vyrýt vedle nové, nebo by měl být schopný zlatník vyrýt datum úplně nové.


Pomoc! Mám domluvený náhradní termín se svatebním místem, ale matrika má obsazeno :-(

Pro tuto situaci existuje opět dvojí řešení. Prvním je tzv. symbolický obřad - oddá Vás v podstatě osoba blízká (nejlepší kamarád, rodinný příslušník nebo často koordinátorka - a to se vším všudy, prstýnky, polibkem, větami "ANO" a Váš den proběhne tak, jak jste si vysnili :-) Obrovská výhoda je v tom, že tyto obřady bývají velmi dojemné, protože Vás oddává člověk, ke kterému máte blízko nebo v případě koordinátorky, která ví o Vašem seznámení a příběhu, takže může řeč snadno přizpůsobit jen Vám na míru. A abyste byli svoji i formálně, zajdete si pak se dvěma svědky a doklady, až to bude možné, na úřad, kde Vás během 5-10 minut oddají a budete mít i "papír".


Dále Vás může oddat pověřená osoba registrované církve či náboženské společnosti - pokud nejste věřící, je to trochu komplikovanější, ale jde to zařídit i bez registrace do příslušné církve/křtu a výhoda je v tom, že už nemusí proběhnout oficiální ceremonie na matrice.


V obou případech Vám budu mile ráda k dispozici. Schůzky probíhají přes video call - WhatsApp nebo Messenger a ta úvodní 90 min je zdarma :-)


Těší se na Vás

Vaše Lucie :-)


32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page